torsdag 3 september 2015

Liten sammanfattning av senaste tiden

På en revel långt därute gick en roskarl, min hittills enda under året. Spillepeng 31/8

Jag har inte skrivit här på ett tag, men de som följer Arttrampet på Facebook har fått de flesta intressanta nyheterna. Efter dammsnäppan jag skrev om i förra inlägget var jag på musikfestivalen Way Out West i Göteborg. Därefter var jag ute på cykelturer vid fyra tillfällen utan att egentligen se någonting alls av värde. Någon törnskata till, höstens första grå flugsnappare, en del vadararter av vanligt slag, men ingenting som var nytt på årslistan. En morgon var jag i Klagshamn och njöt av sträckande gulärlor och trädpiplärkor. Jag hade hoppats på fältpiplärka, men det är en art jag kanske missar i år. Sista chansen är egentligen i helgen då jag kommer vara i Falsterbo i samband med Falsterbo Bird Show. Det blir nog två morgnar på Nabben i alla fall. Andra arter jag ännu ej sett, som jag hoppas på där är forsärla, stenfalk, lärkfalk, dvärgmås och kustlabb. Vädret ser måttligt kul ut för rovfåglar, men de båda falkarna borde vara rimliga ändå. Lärkfalk för att det nästan alltid är några som flyger runt på halvön vid denna tid och stenfalk för att det är en av de få rovfåglar som inte tvekar av så triviala anledningar som frisk vind och mulet.

Efter dessa fruktlösa rundor (två söderut till Klagshamn och två österut till Almåsa med omgivningar) så har det gått bättre senaste veckan. I fredags var jag i Klagshamn igen. Vädret kändes spännande för rovfåglar men det hände inget. Nästan uppgiven fick jag plötsligt se en ung ängshök (#219) på låg höjd. Den var på väg österut och hade redan passerat bakom ryggen på mig, men den kändes slank och var rävröd undertill så jag kände mig säker på att det inte var en stäpphök. Jag hann precis få upp kameran då den försvann in bakom träd. Jag såg den inte igen.
Skymning är nattskärretid. Klagshamn 30/8

Såväl fredag som lördag sågs det nattskärra i Klagshamn. Det har visat sig vara en väldigt pålitlig plats för rastande skärror på senare år. Lättast är att se dem i skymningen. Söndagen kändes optimal med mycket insekter i luften och nästan ingen vind. Optimismen var hög, men trots stark ficklampa lyckades jag inte hitta någon. Igår onsdag gjorde jag ett nytt försök. Och efter att ha stått och spanat över fuktängen där de oftast ses en stund gick jag in på en liten stig. Med ficklampans sken svepandes framför mig lyfter en nattskärra från marken. Jag har inte varit tillräckligt vaksam, för lyser man dem i ögonen brukar de sitta kvar. Om man däremot tar bort käglan flyger dem. Så jag hann inte reagera på att något satt där innan jag svepte vidare. Några minuter senare ser jag den igen, i flykten, och lyckas få lampan på den en kort stund innan den försvinner in bland träden. Succé! (#221). Det är bra tid för nattskärra säkert två veckor till så det är nog god chans för fler. Flest obsar tidigare år har gjorts en vecka in i september.

Då återstår att redovisa en art och det var en roskarl som rastade på en revel utanför Spillepeng i måndags då jag cyklade norrut och kollade av stränderna vid Lomma och söder därom. En hel del vadare i området, och det börjar se riktigt bra ut på vadarlistan. De enda två regelbundna arter jag har kvar är sandlöpare och smalnäbbad simsnäppa. Både är rimliga, men inte givna, i Falsterbo kommande helg.

Lomma 31/8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar