torsdag 4 juni 2015

Sammanfattning av den senaste tiden


Väster om Krankesjön 21/5

Jag har varit dålig på att blogga den senaste tiden. Jag hoppas det är sista gången jag behöver göra den ursäkten. Jag har visst hopp om det, då vårsträcket är en period när alla vanliga arter ska hängas in och jag helst vill redovisa alla. När året snart vänder kommer skådningen att bli annorlunda. Många utflykter kommer handla om enstaka arter och det blir inte lika långa och "komplexa" inlägg.

Hur som helst har jag varit på några utflykter sedan jag senast redovisade att jag sett en styltlöpare som art #197. Den största och bästa exkursionen, rentav årets kanske allra bästa om vi ser till utdelning, genomförde jag den 21 maj då jag cyklade till Krankesjön och Vombsjön. Syftet var framför allt att se/höra sommargylling, svarttärna och gräshoppsångare men det fanns några arter i området som skulle vara riktigt fina bonusarter om jag lyckades få in dem.
Svarttärnor. Krankesjön 21/5

Hur som helst hade jag bara kommit en mil hemifrån och det hade precis ljusnat då jag hörde ett välbekant ljud från ett fält längs vägen mellan Särslöv och Nordanå i Staffanstorps kommun. Vaktel! (#198). Vädret hade inte varit så bra för inflöde söderifrån och inte särskilt många rapporter om vaktel hade kommit in från Skåne under maj. Men den här spelade ganska flitigt under flera minuter innan jag fortsatte. Vid västra Krankesjön var det sedan väldigt lätt att se/höra de tre arterna jag primärt var ute efter - gylling (#199), svarttärna (#200) och gräshoppsångare (#201). När jag sedan cyklade söder om sjön mot Silvåkra hörde jag ännu en gylling och då jag försökte se den såg jag årets första grå flugsnappare (#202).
Kornsparv. Silvåkra 21/5

Kornsparv hade jag trott jag skulle behöva cykla till Österlen för, men under Kristi Himmelfärdshelgen hittades en sjungande hane vid Silvåkra. Den var kvar och sjöng för fullt från toppen av ett solitärt träd (#203). En av mina verkliga "skammisar", gråsiska, flög över (#204) och efter en längre stund vid Vombs ängar såg jag till slut den rödspov (#205) som hållit till där en tid. Magisk dag!
Myrsnäppa. Malmö hamn 23/5

Två dagar senare gjorde jag ett riktat drag till utfyllnaden i Malmö hamn för att titta på myrsnäppa (#206) och några mosnäppor som höll till vid små pölar i ett annars nästan ökenartat landskap. Och ytterligare några dagar senare la jag en tidig morgon och förmiddag vid Klagshamn och Gässie ängar. Det var dock ingen särskilt givande morgon även om jag kunde räkna in förväntade arter som prutgås (några flockar som sträckte ute över sundet, #207) och kustpipare (#208). Både svarthuvad mås och spetsbergsgås har setts i området till och från och de fanns säkert där någonstans, men trots granskning av varenda gås och varenda mås lyckades jag ej hitta någon av dem. Svarthuvad mås har setts ovanligt mycket i Malmötrakten under våren så jag är lite besviken att jag inte lyckats se någon av dem.

Sedan har jag varit i Barcelona nästan en vecka och besökt Primavera Sound, som är en musikfestival som jag varit på sex år i rad. Skrev lite om det här.

Och så tog jag en tur till Lund, trots 8 m/s i medelvind (medvind dit). Då det rapporterats både rosenfink och flodsångare där var det lite för bra att motstå. Rosenfinken, som fanns i nordvästra delen av stan, var lite svårflirtad då det var sen eftermiddag men efter 20 minuter eller något sjöng den några gånger (#209). Flodsångaren, vid Höje å intill reningsverket sjöng däremot för fullt. Den satt för övrigt på Staffanstorpssidan av ån, vilket är viktigt att påpeka (#210).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar