söndag 15 mars 2015

15/3 (2): Söndagsbonus: HÖKUGGLA!!!

Hökuggla. Limhamn 15/3. Foto med mobiltelefon på kvällen när det är mörkt, därav avsaknad av all form av kvalitet. Men man kan nog se vad det är.

Inte långt efter att jag publicerat ett blogginlägg om vad jag gjort tidigare idag (plus lite tankar om ejdersträck) plingade det till i telefonen. Lokalt Malmölarm - borde inte vara något att bry sig om. Det var ju redan mörkt. En söndagskväll i mars är vanligen allt annat än spännande ur fågelsynvinkel om man inte råkar vara i de stora skogarna i norr och lyssna efter ugglor.

Det rörde sig om en uggla denna gång. Och inte vilken uggla som helst, nämligen en förmodad hökuggla som setts i Limhamn under dagen av "icke-skådare". Det skulle tydligen finnas en bild. En stund senare har en skådare, trots att det alltså redan var mörkt, hittat den vilande i ett träd. Jag cyklade direkt dit, 6 km enkel väg, träffar ett antal skådare som redan står och kollar på den (#111) och njuter lite av att ha sett en av landets verkligt nordliga ugglor för första gången på flera år. I Skåne har jag nog inte sett den under 2000-talet. Det här var en SUPER-DUPER-ART att få in på Arttrampet!

Hökuggla är en art som häckar i Norrlands fjäll- och fjällnära trakter. I högst oregelbundna antal beroende på födotillgång (de äter gnagare). Med stora intervaller företar arten vandringar söderut då födan tryter och då kan enstaka ses i Sydsverige. Detta har dock inte varit en sådan vinter, så dagens fynd var fullständigt oväntat. Inte bara att det sågs en hökuggla utan ännu mer platsen. En trädgård i Malmös utkanter.

Vad man kan tänka sig är att det är en individ som sträckt in över Öresund i frisk motvind och varit så utmattad att den inte hittat någon annan utväg än att dimpa ner i en slumpmässig (var på väg att använda det populära ordet random men någon måtta får det vara) trädgård. Att den skulle stanna här en längre period känns osannolikt. Därför tog jag inga risker och cyklade dit med en gång trots att jag egentligen redan tagit kväll.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar