onsdag 25 mars 2015

23/3: Inte så mycket ejder men en del annat

Ejdrar. Helikopterplattan, Malmö
Helgen förflöt med en lördag då det blåste alldeles för mycket för att få ut något av cykling och en söndag då curlingsäsongen avslutades med finalspel i Malmö CK:s klubbmästerskap (mitt lag vann brons efter en hård match som vanns med 8-7). Men varken lördag eller söndag var jättespännande ur fågelsynpunkt då det var vindar från nord och ost och dessutom ganska kallt. Då hålles vårsträcket tillbaka. En del tranor sågs i Malmö men ejder, den andra marsflyttaren som är lättobserverad i stora antal, höll igen och inväntade bättre vindar. Natten mot måndag vred vinden över mot sydväst (mildare) och jag valde därför att ta en ledig förmiddag för att försöka se lite ejder.

Utsikten från Helikopterplattan och en av dagens ejderflockar

Det blev en tidig morgon. Uppstigning 5.15, cykling 5.40 och framme vid Helikopterplattan i Malmö hamn kl 6. Det sträckte inte mycket ejder alls. Här. Men på Sydkusten var det årets toppdag med ca 50 000 ejder i Kåseberga. Jag såg kanske 1000 på två timmar. Det ses alltid betydligt mer på sydkusten då det kommer ejdrar från sydvästra Östersjön, men denna relationen är rätt anmärkningsvärd. Det verkar som de ejdrar som övervintrar i Kattegatt och på Nordsjön (och sträcker hem till Östersjön genom Öresund) har drabbats extra hårt av den populationsminskning av ejder som skett de senaste 15 åren. Det sågs för övrigt även en praktejder på sydkusten idag, vid Smygehuk men den missades i Kåseberga där den sannolikt också passerade (det är inte helt lätt att skilja ut dem när det går fort och är massor av fåglar att kolla igenom).

Helt bortkastad morgon var det ändå inte. En del sjöorrar (minst 100) snurrade runt och jag såg en ensam alfågel (#114) och en lika ensam tordmule (#116) som sträckte söderut. Därtill några rödbenor (#115) som flög förbi. Men det bästa var den flock på 12 mindre sångsvanar (#113) som vid sjusnåret sträckte in från havet, in över hamnområdet och vidare mot nordost. Det är en art som jag absolut borde se i ett årsperspektiv men den är aldrig vanlig och det var således skönt att få den avklarad.

Scaniaparken (som ger vindskydd vid Helikopterplattan) och en kungsfågel som rastade bredvid obsplatsen idag.

Under helgen upptäcktes det en svarthakad buskskvätta, en hane, vid Kolböra mosse sydväst om Staffanstorp. Det är ungefär 15 km att cykla, alltså inte jättelångt. Så det blev nästa destination. Det var bra medvind så det tog bara ca 50 minuter trots en hel del rödljus och andra farthinder i Malmödelen.

Väl på plats blåste det en hel del (cyklingen hem i rejäl motvind blev ett träningspass) och buskskvättan verkade först inte vara kvar. Men när jag tänkt att "faaaaan" så hittade jag den sittande på ett cementrör en bit bort. Jag hade gått förbi precis där tidigare, men då hade den nog gömt sig från vinden.

På vägen hem stannade jag i Nordanå där det fanns såväl skogsduva (på ett fält med ringduvor, #118) som bergfink (#119).
Kolböra mosse och svarthakad buskskvätta 23/3
Jag är ursprungligen från Staffanstorp och känner Kolböra mosse väl. Det är ett fint och lite underskattat ställe som ligger som ensam våtmark i ett åkerdominerat landskap. Förra våren såg vi vitvingad tärna här och en hel del annat smått och gott har setts här tidigare. Läs mer om lokalen här och besök den gärna.
Vitvingad tärna. Kolböra mosse 17/5 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar